I have been trying to interpolate some videos to 60FPS for a while now, and I have had mixed results. I have been using this video (https://www.youtube.com/watch?v=sPAPWqXT5Xg
)as a "benchmark" of sorts, to compare my results to. So far I have not been able to produce a video that is as good as it.
This is probably the best one I could make so far: https://1drv.ms/v/s!AiOx2LWATSlvzWDcYRoEEL5EIUAS
I used SVP code to make that video, as the person who made the youtube video I linked said they used SVP.
In my video, the camera panning is very smooth, however the movement of people and objects is not as smooth as it is in the youtube video.
What settings should I be using in SVP code in order to get the same (or better) results as the youtube video?
Also, do I need SVP Code, could I achieve results similar to the youtube video in MEGUI with avisynth?
+ Reply to Thread
Results 1 to 20 of 20
-
-
What was the frame rate of your source? Your 60fps seems to have some duplicate frames, it's no surprise it's not smotth
-
I can answer that last question. You can achieve better results than SVP using the avisynth filter FrameRateConverter that I'm linking to below.
https://forum.doom9.org/showthread.php?t=174793 -
The source is 30fps, as SVP wouldn't accept the other one which had about 23.9fps, it said it was variable framerate.
Also, the original source of that clip is running at 23.976008fps, but that is in the wrong format. I just opened up handbrake and encoded about 3 seconds of it to mp4 so I could see the framerate then, and after handbrake the framerate is 23.976112 for some reason. I had set handbrake to same as source and constant for framerate.
So the video I made and shared here is originally from a source of 23.976008 fps that was handbraked to 30.
Sorry if I have written that in a confusing way, I am not sure whether it matters if the framerate is exactly double to source. If it is 0.0003fps out, will that make a difference? -
-
-
Start by removing all the duplicates in your source. Frozen was probably originally 23.976 fps. If you start with 29.97 fps you have one duplicate every five frames. Motion interpolation will see that duplicate as a still section and the frame interpolated between will just be another copy. Animated movies often have character animation at 12 fps to reduce the number of frames that have to be painted. If that's the case here there will be no motion between the duplicates.
Upload a sample of the source you are starting with.Last edited by jagabo; 29th Jun 2018 at 17:44.
-
How do I remove duplicates? I can't upload the orignal source as it is very long, so I would have to either upload a huge file or handbrake it. Here is the video info displayed in MediaInfo: https://1drv.ms/u/s!AiOx2LWATSlvzWdJkqCk6tXfP3YP and VLC: https://1drv.ms/u/s!AiOx2LWATSlvzWgwy5ySv6i_WtB4.
-
Of course you can. You cut a section out. 10 seconds will be plenty, from a section with steady movement. However, if it's really supposed to be 23.976fps, interpolating frames to 59.94 is just silly, especially if it's animation. Doing what the guy did in the YouTube video is stupid, in my opinion.
-
-
I realize it was computer animated and I used the word "painted" rather liberally. Still, it would not surprise me of parts of the animation were rendered at 12 fps. Or that many shots were sped up (deciamted frames) or slowed down (duplicate frames) after animating them.
-
You can use TDecimate() (assuming simply a duplicate every 5 frames). If your source is really 29.97 fps use something like:
Code:WhateverSource() TDecimate() super=SVSuper("{gpu:0}") # or 1 if you have GPU support vectors=SVAnalyse(super, "{}") svp = SVSmoothFps(super, vectors, "{rate:{num:5, den:2, algo:2}}", url="www.svp-team.com", mt=1) # 23.976 fps to 59.94 fps
Code:WhateverSource() TDecimate() FrameRateConverter(blksize=8, NewNum=60000, NewDen=1001) # anything to 59.94 fps
If this type of motion interpolation worked perfectly I would like it. But it doesn't, especially with animated material. The youtube video you linked to is full of distracting artifacts. FrameRateConverter() is a little better at avoiding weird motion artifacts but I still wouldn't use it.
And don't upload VFR encodings for analysis. It makes the video more difficult to deal with.Last edited by jagabo; 29th Jun 2018 at 20:21.
-
Do not double start threads:
https://forum.videohelp.com/threads/389465-Why-don-t-my-interpolated-videos-look-as-go...see-on-youtube -
What program should I use to do this, I can't use hanebrake astit changes the framerate and I can't use any video converter as it doesn't work with the file.
-
I am not very experienced with MEGUI, how do I add these to it? I am not not sure what to do with the files from the Framerate converter zip file?
The original source is 23.976008.
The original source shouldn't have duplicate frames, as it is the movie itself, it hasn't been converted. The problem is I can't out that put that file in SVP for some reason. -
I don't use megui. I create scripts with Notepad and open them in an editor/encoder. Usually virtualDub to verify the script is delivering what I expect, then the x264 command line encoder, sometimes with the qwvencc encoder. But I believe you can just open AviSynth scripts with megui.
I have no idea what you mean by that. Post a MediaInfo report of all the details. -
Didn't the duplicate frames come from me encoding it?
Here is the info for the original file:
MediaInfo: https://1drv.ms/u/s!AiOx2LWATSlvzWtYaogMh2D5Bk9X
VLC: https://1drv.ms/u/s!AiOx2LWATSlvzWyBjY1XUNtCuzcX
I assume I could type the scripts into the avs script creator windows in megui, but does framerateconverter need to be installed, or will megui know what it is. I tried opening the script file, but it is a .avsi fie not a .avs file. -
https://1drv.ms/v/s!AiOx2LWATSlvzW7zaE4WHtzhdalD
I used MPEG streamclip, however, according to VLC, the framerate of that clip is 23.976216, despite the original which I cut it from being 23.976008. -
See your other thread regarding this video.
https://forum.videohelp.com/threads/389465-Why-don-t-my-interpolated-videos-look-as-go...be#post2523288
Similar Threads
-
How can I make this smooth zoom in transition work?
By brandon_768 in forum EditingReplies: 1Last Post: 17th Jan 2017, 00:26 -
Kinetic Typography Video - SVP
By mo7amed3rf4n in forum EditingReplies: 0Last Post: 23rd Jun 2016, 21:12 -
Professional Sony VCR SVP-5600 TBC Question
By ecksmedia in forum Capturing and VCRReplies: 4Last Post: 2nd Apr 2015, 15:24 -
Smooth accelerated video
By Bluelemmy in forum Newbie / General discussionsReplies: 24Last Post: 24th Feb 2014, 17:13 -
How do I make my videos as smooth as IGN?
By benfallls in forum Video ConversionReplies: 1Last Post: 5th Aug 2013, 22:56