VideoHelp Forum


Try DVDFab Video Downloader and rip Netflix video! Or Try DVDFab and copy Blu-rays! or rip iTunes movies!
+ Reply to Thread
Results 1 to 9 of 9
Thread
  1. Member
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    United States
    Search PM
    I recorded some video clips with my new Canon Vixia XA-11 using a Saramonic Vic Mini external mic...

    But no audio got recorded at all using that external mic.

    That mic works just fine with another camcorder, BTW.

    I properly plugged the 3.5 mm male into the MIC female on the camera body, set
    the Handle Unit Input 1 switch to MIC, and set the Input terminal switch to OFF.

    Also carefully chose the appropriate Audio Recording Setups.

    But still, no audio recorded while shooting. A mystery!
    Quote Quote  
  2. aBigMeanie aedipuss's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    666th portal
    Search Comp PM
    that mic needs power supplied by the cam. ain't gonna happen with most decent cams. get a mic that has it's own power source. rode still is the best.
    --
    "a lot of people are better dead" - prisoner KSC2-303
    Quote Quote  
  3. Member
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    United States
    Search PM
    But a tech at our local camera store tried out a powered external mic (an Azden, I believe) on the XA-11--and that didn't work, either.

    The Saramonic mic worked great on my Panasonic HDC-SD90P. No problems.

    I wonder if a 3.5 to XLS adapter plugged into the Handle Input 1 might work with the Saramonic....
    Quote Quote  
  4. Member Cornucopia's Avatar
    Join Date
    Oct 2001
    Location
    Deep in the Heart of Texas
    Search PM
    Make sure you are using a proper pinout on the 3.5mm plug. There are a number of variations, and a mismatched one could block power, null the audio, weaken the audio, futz the mic...


    Scott
    Quote Quote  
  5. Member
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    United States
    Search PM
    OK. Worth checking out.

    Thanks to both replies.
    Quote Quote  
  6. aBigMeanie aedipuss's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    666th portal
    Search Comp PM
    from page 76 of the xa-11 manual if you use the 3.5 mic connector it has to be a condenser mic with it's own power supply.

    Image
    [Attachment 56357 - Click to enlarge]
    --
    "a lot of people are better dead" - prisoner KSC2-303
    Quote Quote  
  7. Member
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    United States
    Search PM
    By George, I think you've got it!

    The XA-11 packaging only included a 32-page manual, so that item wasn't included.

    Many Thanks, Aedipuss!
    Quote Quote  
  8. Member
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    United States
    Search PM
    So I purchased a powered condenser shotgun mic--a TakStar SGC-598--and paired it with the Canon XA-11...

    Voila!

    Got great audio on playback!

    Problem solved, many Thanks again, Aedipuss.
    Quote Quote  
  9. aBigMeanie aedipuss's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    666th portal
    Search Comp PM
    you're welcome.


    good luck and happy holidays!
    --
    "a lot of people are better dead" - prisoner KSC2-303
    Quote Quote  



Similar Threads