VideoHelp Forum

Try DVDFab and copy Ultra HD Blu-rays and DVDs! Or rip iTunes movies and music! Download free trial !
+ Reply to Thread
Results 1 to 2 of 2
Thread
  1. Hi everyone!

    I have been using a DVD/VHS Combo unit for my captures. Today I was about to capture yet another tape, but something was strange on that tape. While I could see something was recorded on it, the picture was very un-stable. So I followed a tip I was reading here and worked in the past - I was fast-forwarding the video all the way forward, and then re-wind to the start. That indeed fixing the video, but my audio got all muffled. I can hear it, but the hiss is strong then the actual audio (and the audio is muffled). I tried to clean the Audio head, but that didn't solve the problem for me. What just happened? I didn't change any settings in the Video itself (I even tried to play around with the settings fixing it), and I tried another Capture software other then VirtualDub just to check I didn't missed up the configuration. Still there. Any ideas?

    EDIT: tried a different VHS combo unit. Sound is fine. So it was something specifically with this unit. Opened it again, cleaned other sections - and not just the Audio head (Video head, some other recommended section). Didn't work. I let the VCR sit for a while out of electricity like it sometimes help to Computer. Everything back working after 30 minutes. Was it the cleaning? Idle time? no idea

    Feel free to remove this topic - as I can't
    Last edited by Okiba; 19th Oct 2020 at 07:31.
    Quote Quote  
  2. Member dellsam34's Avatar
    Join Date
    Jan 2016
    Location
    Paris Ca, 92345 Mexico
    Search PM
    Your tape may have some mold that had build up around the audio head, Cleaning several times with alcohol and a soft pointy tip will clear the stationary head, Such build up could be hard to remove with alcohol sometimes, I've had to use a wet tip soaked in WD40 to loosen it and finish cleaning it up with alcohol.
    Quote Quote  



Similar Threads