VideoHelp Forum

Try DVDFab and copy Ultra HD Blu-rays and DVDs! Or rip iTunes movies and music! Download free trial !
+ Reply to Thread
Results 1 to 24 of 24
Thread
  1. After some random Windows update my Dazzle DVC100 now refuses work properly as this video shows: https://streamable.com/f4txnb
    Tried via VLC, Virtualdub, OBS and even another Win10 laptop, behavior is identical, works via Linux.
    Quote Quote  
  2. Member DB83's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    United Kingdom
    Search Comp PM
    Did you upload the correct sample ?


    This one shows fine in Win7 - a short maths exercise (Italian language)
    Quote Quote  
  3. Originally Posted by DB83 View Post
    Did you upload the correct sample ?


    This one shows fine in Win7 - a short maths exercise (Italian language)
    Yes the sample is correct, as you can see audio crackles and video stutters (which results in massive frame dropping and awful audio).
    Quote Quote  
  4. Member DB83's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    United Kingdom
    Search Comp PM
    Ok. It would have been better to have described the issues before.


    But it would still be better to upload that sample direct to here as an attachment thus eliminating any additional issue from the display as seen. But that also looks like a screen-capture so a sample of the original capture, not from whatever program you are using here, would be more ideal.


    It was, however, reported only a few days ago that the most recent Windows 10 update has, as often before, done 'damage' to capture systems. You might need to cancel all the changes from that update. Sorry. I do not know how you achieve that but I can direct you to the recent topic that provided some help in that direction.
    Quote Quote  
  5. Originally Posted by DB83 View Post
    Ok. It would have been better to have described the issues before.


    But it would still be better to upload that sample direct to here as an attachment thus eliminating any additional issue from the display as seen.

    It was, however, reported only a few days ago that the most recent Windows 10 update has, as often before, done 'damage' to capture systems.
    Here's a direct sample: https://www.youtube.com/watch?v=rcYNb9Q19Qo
    Which update is causing this?
    Quote Quote  
  6. Member
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    United States
    Search Comp PM
    Originally Posted by kernelfree View Post
    Originally Posted by DB83 View Post
    Ok. It would have been better to have described the issues before.


    But it would still be better to upload that sample direct to here as an attachment thus eliminating any additional issue from the display as seen.

    It was, however, reported only a few days ago that the most recent Windows 10 update has, as often before, done 'damage' to capture systems.
    Here's a direct sample: https://www.youtube.com/watch?v=rcYNb9Q19Qo
    Which update is causing this?
    have you tried uninstalling & reinstalling the Dazzle DVC100 capture device ??
    Quote Quote  
  7. Originally Posted by kernelfree View Post

    have you tried uninstalling & reinstalling the Dazzle DVC100 capture device ??
    Many times, and with different drivers too...
    Quote Quote  
  8. I'm a Super Moderator johns0's Avatar
    Join Date
    Jun 2002
    Location
    canada
    Search Comp PM
    Originally Posted by kernelfree View Post
    Originally Posted by DB83 View Post
    Ok. It would have been better to have described the issues before.


    But it would still be better to upload that sample direct to here as an attachment thus eliminating any additional issue from the display as seen.

    It was, however, reported only a few days ago that the most recent Windows 10 update has, as often before, done 'damage' to capture systems.
    Here's a direct sample: https://www.youtube.com/watch?v=rcYNb9Q19Qo
    Which update is causing this?
    That's not a direct sample since youtube re-encodes any video upload,just upload the direct sample to this site,it allows up to 500mb.
    I think,therefore i am a hamster.
    Quote Quote  
  9. Originally Posted by DB83 View Post
    That's not a direct sample since youtube re-encodes any video upload,just upload the direct sample to this site,it allows up to 500mb.
    Sorry, didn't know I could upload large files.
    Image Attached Files
    Quote Quote  
  10. Member DB83's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    United Kingdom
    Search Comp PM
    OK. But neither of the samples the same as you originally posted. We need some talking(the guy is talking but there is no sound in the clip) and movement.


    Dazzle is def capturing. The issue may not be the device.
    Quote Quote  
  11. Originally Posted by DB83 View Post
    OK. But neither of the samples the same as you originally posted. We need some talking and movement.


    Dazzle is def capturing. The issue may not be the device.
    I made many samples trying to figure out something, with latest drivers and updates looks like i lost audio for some absurd reasons.
    The card works fine on linux.
    I tried a different Win10 pc (laptop) and the problem still persists, Pinnacle's preview, VLC's and OBS's live view and capture are choppy in audio and video.
    Quote Quote  
  12. Member DB83's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    United Kingdom
    Search Comp PM
    Have you tried with a different VHS tape ?
    Quote Quote  
  13. Originally Posted by DB83 View Post
    Have you tried with a different VHS tape ?
    Tried:
    -Different player
    -With DMR-ES10 as TBC passthrough
    -Direct output from the player
    -Different tapes
    -Composite input
    -S-video input
    Quote Quote  
  14. Member DB83's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    United Kingdom
    Search Comp PM
    Well if the issue was a quite recent (less than 10 days) update, you can roll back as if the update never happened. Examples here:


    https://www.howtogeek.com/675411/how-to-uninstall-windows-10s-may-2020-update/


    An older update, if you do not have a system back-up to load, would involve a total re-install.


    My suggestion in another topic, to avoid issues in the future with Win10, would be to dual-boot your PC with Win7 and just use Win7 for the capturing process.


    Of course, before all that do contact Dazzle support as they may already have a 'fix'
    Quote Quote  
  15. Originally Posted by DB83 View Post
    Well if the issue was a quite recent (less than 10 days) update, you can roll back as if the update never happened. Examples here:


    https://www.howtogeek.com/675411/how-to-uninstall-windows-10s-may-2020-update/


    An older update, if you do not have a system back-up to load, would involve a total re-install.


    My suggestion in another topic, to avoid issues in the future with Win10, would be to dual-boot your PC with Win7 and just use Win7 for the capturing process.


    Of course, before all that do contact Dazzle support as they may already have a 'fix'
    Windows updated a few times since the problem appeared, I think it's better to go with another OS then...
    Thanks for the support.
    Quote Quote  
  16. Member
    Join Date
    Oct 2020
    Location
    United States
    Search PM
    Originally Posted by kernelfree View Post
    After some random Windows update my Dazzle DVC100 now refuses work properly as this video shows: https://streamable.com/f4txnb
    Tried via VLC, Virtualdub, OBS and even another Win10 laptop, behavior is identical, works via Linux.
    Glad to see I'm not the only one having this issue after updating to Windows 10 from 7.....this has been very frustrating as a whole I hope Microsoft comes out with a fix for this.
    Quote Quote  
  17. Oh...! Finally. I am not alone.

    I am having the same issue, but never was able to find ANY information. Is DirectShow broken? Is it the driver? Is it VirtualDub? Windows?

    One question: Do you use Windows 10 Version 2004 / 20H2? (if unsure, check with winver)
    My Dazzle DVC100 always work fine with Windows 7/8/10 =<1909 until I installed 2004 and also get Inserted Frames with choppy videoplayback and distorted audio.

    I have noticed in device-manager, the audio device of the dazzle is reported as "Dazzle DVC100 Audio Device" (2004/20H2), but in =<1909 as "DVC100" with the same latest driver 1.08.

    Meanwhile, I tried the Hauppauge USB-Live2 and Elgato Video Capture. They work fine on 2004/20H2, but when audio is clipping over 0dB (happens a lot on my VHS tapes), the audio gets distorted (peaks cut off). No option to lower the audiorecording.
    The Dazzle on the other hand is recording audio on lower level and the audio is fine. Maybe it's best and safe to go and stay at 1809 LTSC...

    Did anyone contact Corel?
    Quote Quote  
  18. Originally Posted by Morku View Post
    Oh...! Finally. I am not alone.

    I am having the same issue, but never was able to find ANY information. Is DirectShow broken? Is it the driver? Is it VirtualDub? Windows?

    One question: Do you use Windows 10 Version 2004 / 20H2? (if unsure, check with winver)
    My Dazzle DVC100 always work fine with Windows 7/8/10 =<1909 until I installed 2004 and also get Inserted Frames with choppy videoplayback and distorted audio.

    I have noticed in device-manager, the audio device of the dazzle is reported as "Dazzle DVC100 Audio Device" (2004/20H2), but in =<1909 as "DVC100" with the same latest driver 1.08.

    Meanwhile, I tried the Hauppauge USB-Live2 and Elgato Video Capture. They work fine on 2004/20H2, but when audio is clipping over 0dB (happens a lot on my VHS tapes), the audio gets distorted (peaks cut off). No option to lower the audiorecording.
    The Dazzle on the other hand is recording audio on lower level and the audio is fine. Maybe it's best and safe to go and stay at 1809 LTSC...

    Did anyone contact Corel?
    Yes, build 19042.630 20H2 is currently installed both on my laptop and Desktop.
    Quote Quote  
  19. Member dellsam34's Avatar
    Join Date
    Jan 2016
    Location
    Paris Ca, 92345 Mexico
    Search PM
    Try forcing a Win 7 driver from this page and try using vdub2 and the crossbar thing app to toggle between S-Video and composite, just search it.
    Quote Quote  
  20. Originally Posted by dellsam34 View Post
    Try forcing a Win 7 driver from this page and try using vdub2 and the crossbar thing app to toggle between S-Video and composite, just search it.
    I don't have the card right now, I will try asap.
    Quote Quote  
  21. Member
    Join Date
    Oct 2020
    Location
    United States
    Search PM
    Not sure if it's my computer or not, but I tried capturing with the DVC100 the other day just to see if anything changed, and it caused my whole computer to almost power surge with the USB connections, as they all seemed to reset at the same time. I really, REALLY want to keep using the product because I had no issues with it when I was using in on Windows 7.
    Quote Quote  
  22. I have tried now the "Win7" 14.0.0.166 driver from the page. Reported in device-manager 2.7.621.0 from 21.06.2007

    The result is: The Inserted frames still rise up, resulted in choppy playback, but the audio is fine.

    With the latest driver (comes with Pinnacle Studio) 1.08, reported in device-manager as 5.2012.0416.4405, 05.08.2015 -> The result is as reported here. Inserted Frames and choppy playback, but also distorted audio.

    I am already using always latest VirtualDub2. I don't use the bloated (official) Pinnacle software, but Thread owner reports the issue is the same.
    So at the moment, the solution is only to use an OS =< 1909.

    I am still waiting for answer of Corel support.
    Quote Quote  
  23. Member
    Join Date
    Oct 2020
    Location
    United States
    Search PM
    Originally Posted by Morku View Post
    I have tried now the "Win7" 14.0.0.166 driver from the page. Reported in device-manager 2.7.621.0 from 21.06.2007

    The result is: The Inserted frames still rise up, resulted in choppy playback, but the audio is fine.

    With the latest driver (comes with Pinnacle Studio) 1.08, reported in device-manager as 5.2012.0416.4405, 05.08.2015 -> The result is as reported here. Inserted Frames and choppy playback, but also distorted audio.

    I am already using always latest VirtualDub2. I don't use the bloated (official) Pinnacle software, but Thread owner reports the issue is the same.
    So at the moment, the solution is only to use an OS =< 1909.

    I am still waiting for answer of Corel support.
    Corel support is an absolute joke if you ask me. They never seem to give a direct answer as to what to do. I just tried forcing the driver install as well and I get the same choppy audio as before in Pinnacle Studio. This is getting very frustrating.
    Quote Quote  
  24. Video Restorer lordsmurf's Avatar
    Join Date
    Jun 2003
    Location
    dFAQ.us/lordsmurf
    Search Comp PM
    Every new update of Win10 breaks more video capture hardware.
    Don't use Win10 for video capturing.
    Quote Quote  



Similar Threads