VideoHelp Forum

Try DVDFab and download streaming video, copy, convert or make Blu-rays,DVDs! Download free trial !
+ Reply to Thread
Results 1 to 14 of 14
Thread
  1. Hi All

    Id appreciate some advice on capturing from VHS using a 'Ex-Pro USB 2.0 Video/Audio Grabber Editor for capture video' device.

    Ive attached the device to a Daewoo DF-4700 device. Ive got the Daewoo device to record from VHS to DVD so thats great. But its a bit hit and miss auto-initialising the blank DVDs. So i got the capture device to capture to my laptop (plus at some point id like to convert 8MM tapes).

    I had a problem with the capture device software called "ArcSoft ShowBiz". An error came up" "The device is not available, or being used by another application. Please close any applications that may be using the device and try again".
    I contacted the seller and they gave me a fix for it, the fix required me to uninstall the software, however i am unable to uninstall the software (showing error) and im unable to do a system restore to a time before the software was installed.

    Any advice appreciated!
    Quote Quote  
  2. Member DB83's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    United Kingdom
    Search Comp PM
    The issue was probably the device. Not installed properly. USB devices follow a certain routine typically install drivers before inserting device into PC/Laptop etc.


    'Ex-Pro' really does not say much. A link to the item from where you acquired it (Ebay ?) might reveal more about it. Also need info about your laptop / OS etc.
    Quote Quote  
  3. Hi DB83, yes i think you are spot on there. This is what the makers told me... but only after i had done it the other way round! And they advised to uninstall the software and try again but as per initial post ive not been able to do that.

    Im using a Lenovo 310 ideapad, running Win 10.

    The product is this:
    https://smile.amazon.co.uk/Ex-Pro-Grabber-Editor-capture-Windows/dp/B001HB9C1O/ref=sr_...mputers&sr=1-1

    Thanks!
    Quote Quote  
  4. Member dellsam34's Avatar
    Join Date
    Jan 2016
    Location
    Paris Ca, 92345 Mexico
    Search PM
    Expensive doesn't always mean good quality but I can assure you that cheap is almost always means bad quality, especially if it comes from China where there is no ethics or regulations.
    Quote Quote  
  5. Member
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    United States
    Search Comp PM
    Sorry for the wall of text, but your question and situation has been posted here and at digitalfaq.com numerous times before.

    Your device is 100% an EasyCap clone based on the price, design and software. Search for EasyCap on this forum and you'll see why it's nicknamed EasyCrap. Cut your loss and search for a proper recommended capture device like the ATI-600 or Haupauge PVR-500 which aren't cheap at $50-$100+ but are known to be good quality and more importantly advice supported by members here. Before you buy any new device, be sure ask for opinions and advice here first. No sense in buying something that no one here knows about and can't help with.

    lordsmurf (one of the most knowledgeable members here and at digitalfaq.com) has the ATi-600 and similar quality devices available for sale here. I see that his current prices are higher than they were, but you're getting his guarantee of working quality and support.

    If you want, you could try using VirtualDub with your EasyCap. Again, search for advice here for how to do that.

    Alternately, you search for a DVD recorder which is a quick and easy solution.

    Understand that I'm not being facetious about the following at all.If you're willing to accept fair quality at best (which you'll get with your current device) or good quality at best (which is what you'll get with a DVD recorder) and you're happy with it, that's perfectly fine and you can stop reading here.


    *************************


    But if you're seeking to get good to very good quality video captures, keep in mind that your capture device is only one link in the chain to get a good quality capture. And you'll need to spend some $$$ to $$$$, and devote the time to learn and experiment.

    I highly recommend thoroughly reading and absorbing this article http://www.digitalfaq.com/editorials/digital-video/professional-analog-workflow.htm, by lordsmurf . Note that everything except the cameras and multiple equipment, except possibly VCRs apply to home capturing.

    Also read this: http://www.digitalfaq.com/forum/video-restore/1567-vcr-buying-guide.html and hopefully your VCR(s) are on the recommended list.
    Quote Quote  
  6. Member DB83's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    United Kingdom
    Search Comp PM
    Originally Posted by Christop View Post
    Hi DB83, yes i think you are spot on there. This is what the makers told me... but only after i had done it the other way round! And they advised to uninstall the software and try again but as per initial post ive not been able to do that.

    Im using a Lenovo 310 ideapad, running Win 10.

    The product is this:
    https://smile.amazon.co.uk/Ex-Pro-Grabber-Editor-capture-Windows/dp/B001HB9C1O/ref=sr_...mputers&sr=1-1

    Thanks!

    Well reading down the comments, which do not surprise me, there are issues installing under Win10. In fact many a cheap, and jeez, this is cheap, units have issues installing under Win10 since there are no bespoke drivers - some work but many do not.


    And I also read the words 'Easycap'. Or as we tend to misspell it 'Easycrap'.


    Higher priced items may not give to the result but atleast you might expect some level of proper support - not the flannel given by the seller.


    I have not ug to Win10 yet my Hauppauge USB-Live 2 captures fine and I would expect that a respected co. like Hauppauge to provide for proper Win10 drivers.


    At the end of the day you get what you pay for.
    Quote Quote  
  7. Video Restorer lordsmurf's Avatar
    Join Date
    Jun 2003
    Location
    dFAQ.us/lordsmurf
    Search Comp PM
    Originally Posted by DB83 View Post
    there are issues installing under Win10.
    That's because there is no "Windows 10", as a singular OS. At least one annual "update" for Win10 is more like an OS upgrade, and can fundamentally change the OS. It's far different from updates of the past, or even the Service Packs. Some of those changes have had very negative consequences for A/V work, with capturing especially being hit hard. The GDPR nonsense was especially ruthless in uninstalling cards, then refusing to reinstall, due to stupidity in confusing capture cards with webcams.

    I have not ug to Win10 yet my Hauppauge USB-Live 2 captures fine and I would expect that a respected co. like Hauppauge to provide for proper Win10 drivers.
    Both Hauppauge and ATI crafted drivers based on the generic eMPIA drivers. Easycraps use the generic drivers. The eMPIA then bridge to the actual capture video/audio chipsets. (This is why many people mistakenly think all USB cards are "the same", which is false.) All 3 drivers sets can succumb to Windows 8/10 whims at any time.

    Easycraps have very inferior chipsets, and the captures are rife with significant image/audio flaws.

    Easycraps are only $5 (4) on Aliexpress and Wish, last I saw, last year (2019). That included shipping. The fact that anybody thinks they're getting a good item is hilariously ridiculous. Rebadgers love those cards, and mark up the price 2x (no-name China resellers on eBay/Amazon) to 200x (Roxio). The customers are none the wiser (aka sheep, lambs to the slaughter). At least, until they come to sites like these, with their usual problems, and learn the truth of the junk they mistakenly bought.

    Originally Posted by Christop View Post
    software called "ArcSoft ShowBiz".
    Terrible software. Use VirtualDub.
    Last edited by lordsmurf; 31st May 2020 at 11:06.
    Quote Quote  
  8. Thanks for all the responses- very detailed. Lots for me to think about. i'll do some research and be sure to post back if i intend to buy something. thanks again
    Quote Quote  
  9. Does anyone have any advice on how i might be able to uninstall this troublesome software!?
    The message i get when trying to uninstall is "An installation support file could not be installed. Catastrophic failure."
    Quote Quote  
  10. Member
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    United States
    Search Comp PM
    Originally Posted by Christop View Post
    Does anyone have any advice on how i might be able to uninstall this troublesome software!?
    The message i get when trying to uninstall is "An installation support file could not be installed. Catastrophic failure."
    Set a system restore point for safe keeping. Reinstall the app over the top, see if it gives you the option to uninstall -
    if not, reboot the PC and uninstall from control panel as usual.
    Quote Quote  
  11. Originally Posted by davexnet View Post
    Originally Posted by Christop View Post
    Does anyone have any advice on how i might be able to uninstall this troublesome software!?
    The message i get when trying to uninstall is "An installation support file could not be installed. Catastrophic failure."
    Set a system restore point for safe keeping. Reinstall the app over the top, see if it gives you the option to uninstall -
    if not, reboot the PC and uninstall from control panel as usual.
    Thanks i just gave that a go and i got the same message! " "An installation support file could not be installed. Catastrophic failure.".
    Quote Quote  
  12. Member
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    United States
    Search Comp PM
    There's this
    https://www.revouninstaller.com/products/revo-uninstaller-free/

    Or if the product was installed recently, you could see if there is a restore point prior to that
    Quote Quote  
  13. Originally Posted by davexnet View Post
    There's this
    https://www.revouninstaller.com/products/revo-uninstaller-free/

    Or if the product was installed recently, you could see if there is a restore point prior to that
    Thanks Dave.
    Ill give that a go for sure.
    I regularly create restore points but when i went to restore after this happened i could only see 1 restore point so i was annoyed!
    Quote Quote  
  14. Originally Posted by Christop View Post
    Originally Posted by davexnet View Post
    There's this
    https://www.revouninstaller.com/products/revo-uninstaller-free/

    Or if the product was installed recently, you could see if there is a restore point prior to that
    Thanks Dave.
    Ill give that a go for sure.
    I regularly create restore points but when i went to restore after this happened i could only see 1 restore point so i was annoyed!
    Looks to have worked Thanks very much!
    Quote Quote  



Similar Threads