VideoHelp Forum

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Consider supporting us by disable your adblocker or Try ConvertXtoDVD and convert all your movies to DVD. Free trial ! :)
+ Reply to Thread
Page 3 of 9
FirstFirst 1 2 3 4 5 ... LastLast
Results 61 to 90 of 254
Thread
  1. Man of Steel freebird73717's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Smallville, USA
    Search PM
    Updated to version 12.5 . This update basically just pertains to the audio encoding. Added Cleanup of wav files and also updated sox and removed wavavimux.

    General release is version 12.5

    Release with c:\ reference is 12.5 SW
    Donadagohvi (Cherokee for "Until we meet again")
    Quote Quote  
  2. Member
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Malaysia
    Search Comp PM
    Hi guys

    Just tried the HC batch gui, encoding video with HC enc completed.
    For audio encoding (aften), me closed the audio.bat window after 5hrs.
    The program generated a wav file 2gb in source directory.
    but ac3 file in the target directory is 0byte

    Please advise
    Thanks
    Quote Quote  
  3. Man of Steel freebird73717's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Smallville, USA
    Search PM
    What version of hcbatchgui are you using?

    Are you using the upmix function?

    There was some versions that had a bug with creating a wav bigger than 2 gb. If you are not using release 12.6 please download and install it. Then go to your source files directory and double click the audio.bat file. The audio encoding should NOT take 5 hours. It is the quickest part of the process.
    Donadagohvi (Cherokee for "Until we meet again")
    Quote Quote  
  4. Member
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Malaysia
    Search Comp PM
    Hi

    Not sure which version, will just un install it. Download 12.6 and install again. Will try encode and resample at night.

    Some of my video have dual language (Left channel french and Right channel English)
    When converting to ac3 will they be mixed up together?
    Do i need to separate it to two audio files? and then convert and get 2 ac3 files?
    If yes how?

    Thanks
    Quote Quote  
  5. Man of Steel freebird73717's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Smallville, USA
    Search PM
    Originally Posted by unipati
    Hi

    Will try encode and resample at night.
    If your video encoded okay then there is no need to re-encode. Just install latest version (in about 20 minutes I'm uploading r12.7) then go to your source files directory and double click the audio.bat. The audio will then begin encoding.

    Some of my video have dual language (Left channel french and Right channel English)
    When converting to ac3 will they be mixed up together?
    If you have dual audio that will cause a problem. Especially when channels are different languages. Yes the would be mixed up.

    Do i need to separate it to two audio files? and then convert and get 2 ac3 files?
    If yes how?
    Yes you would need to seperate them. You might try this. Copy the text in the window below and past it into notepad. Save it as "separate audio.bat" in your source files directory. Then double click the file you just created. It should separate the audio from into two one channel files, create a two channel wav, then encode to a two channel ac3. You should end up with two sets of ac3 files. One for english and one for french.
    If you want it to automatically delete the temporary wav files you can add del *.wav just before the Exit line.


    Code:
    for %%a in ("*.avs") do "%systemdrive%\program files\HCbatchGUI\wavi.exe" "%%a" "original%%a.wav"
    for %%a in ("*.wav") do "%systemdrive%\program files\HCbatchGUI\ssrc.exe" --rate 48000 --normalize --twopass --dither 0 "%%a" "48k_%%a"
    del original*
    for %%a in ("*.wav") do "%systemdrive%\program files\HCbatchGUI\sox.exe" -V "%%a" -r 48000 -c1 "%%a"left.wav avg -l
    for %%a in ("*.wav") do "%systemdrive%\program files\HCbatchGUI\sox.exe" -V "%%a" -r 48000 -c1 "%%a"right.wav avg -r
    for %%a in ("*.wav") do "%systemdrive%\program files\HCbatchGUI\sox.exe" -V -M "%%a"left.wav "%%a"left.wav -c2 -t wav "%%a"french.wav
    for %%a in ("*.wav") do "%systemdrive%\program files\HCbatchGUI\sox.exe" -V -M "%%a"right.wav "%%a"right.wav -c2 -t wav "%%a"english.wav
    for %%a in ("*.wav") do "%systemdrive%\program files\HCbatchGUI\aften.exe" "%%a" -acmod 2 -readtoeof 1 -b 192 "%%a.ac3"
    Exit
    Donadagohvi (Cherokee for "Until we meet again")
    Quote Quote  
  6. Member
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Malaysia
    Search Comp PM
    Hi

    ....no need to re-encode.....double click the audio.bat
    Resampling by SSRC wont stop
    Pass1 completes when upon reaching 100% (ETA=0)
    Pass2 will not stop when reaching 100% (ETA=0)
    ie it will go on to processed 101%, 102%, 103% etc
    Have to ctrl break to stop
    Even using separate audio.bat get the same result

    After installing 12.6, i re encode and re sample me DUAL language videos
    Using upmix 2channel to 5.1 ac3 (without separating the different languages)
    Resulting in m2v file (4hrs 25min) & ac3 file (1hr 37min) which doesnt make sense

    Thanks

    Deleted the first two instruction from separate_audio.bat and then save.
    Double click the bat file to continue processing
    Four files were generated (wavleft.wav), (wavright.wav), (wavfrench.wav), (wavenglish.wav)
    But when Aften turns come, the program hangs, the cursor keeps blinking but nothing happens
    Have to ctrl break again (AC3 file is 0 byte)

    Thanks
    Quote Quote  
  7. Man of Steel freebird73717's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Smallville, USA
    Search PM
    Okay try saving the audio to wav using virtualdubmod. Then run separate audio.bat on those wave files.
    If that don't work I'm out of ideas. I've not come across audio like this before.
    Donadagohvi (Cherokee for "Until we meet again")
    Quote Quote  
  8. Member
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Malaysia
    Search Comp PM
    Hi

    The problem - SSRC won't stop resampling (Pass 2) & Aften hangs
    appears for some audio files with dual language only

    Others audio also with dual language have no problems
    the separate audio.bat will complete the processing and closes the window

    Now using GUI dvdauthoring

    Thanks
    Quote Quote  
  9. Man of Steel freebird73717's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Smallville, USA
    Search PM
    Originally Posted by unipati
    The problem - SSRC won't stop resampling (Pass 2) & Aften hangs
    appears for some audio files with dual language only

    Others audio also with dual language have no problems
    So the problem was bad files. Okay. Glad you got most of them done okay.
    Donadagohvi (Cherokee for "Until we meet again")
    Quote Quote  
  10. Man of Steel freebird73717's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Smallville, USA
    Search PM
    released version 12.8

    Included new HCenc_022.exe
    Updated the gui to take advantage of new features included in hcenc 0.22
    Main changes are in the template.

    Added check box to turn on and off Symmetric MultiProcessing
    Added checkbox to change the wait time before hc exits (useful when batch processing)
    Added auto detect for the interlacing options.
    Added Progressive option
    Added Digital Video source option.

    These are all changes that Hank315 added to the new HCenc 0.22. I just added these functions to my gui. Thanks goes to Hank315 for a great encoder.

    Other changes include
    Completely Hid the dos box while HCenc is running. The Dos box now only shows up during DGpulldown and aften encoding.

    Hopefully to be included in the next release will be a log window. I plan to redirect the dos output to a log window and will hide the dos winow.

    Donadagohvi (Cherokee for "Until we meet again")
    Quote Quote  
  11. Man of Steel freebird73717's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Smallville, USA
    Search PM
    Released version 12.9

    Added a log window.
    Completely hid the dos/console windows and redirected the text output into the log window.

    Also added a button to add hclog to the template. This function will save a more detailed log of hc's processing.

    Added a button to save the log.

    Added a button to terminate the process.
    Donadagohvi (Cherokee for "Until we meet again")
    Quote Quote  
  12. Man of Steel freebird73717's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Smallville, USA
    Search PM
    Released v13.0 today.

    Improvements include an auto avisynth script generator with overscan capabilities. You can still make your own avisynth scripts if you want and it will still work the same as it always had. This will just make things a little bit easier for quick and easy encoding.

    Sorry for the continual updates. After I think I'm done something else pops into my head and I think "Hey! That would be a great feature!"

    Donadagohvi (Cherokee for "Until we meet again")
    Quote Quote  
  13. Man of Steel freebird73717's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Smallville, USA
    Search PM
    Hello everyone,

    Well it's been over 3 months and I've had almost 600 downloads for HCbatchGUI. So I know it is being used.

    HCbatchGUI has come a long way from it's inception.

    I'm curious what everyone is thinking so far. You are welcome to post your comments or critisizms.

    Do you have any ideas or suggestions for improvements? Is there any way I can make this app better or is it okay like it is? For me it suites my encoding needs great.
    Donadagohvi (Cherokee for "Until we meet again")
    Quote Quote  
  14. I find it totally worthless and completely without any merit what-so-ever. There may be over 600 downloads, but after they tried it once I'm sure they deleted it as fast as they could. Total waste of time and bandwidth and you should be ashamed of yourself for fostering this kind of crap on the general public. Never again will I download anything from... wait, freebird?
    Oh, never mind.
    "Shut up Wesley!" -- Captain Jean-Luc Picard
    Buy My Books
    Quote Quote  
  15. Man of Steel freebird73717's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Smallville, USA
    Search PM


    Hey gadetguy. I needed a good laugh today. Hey man thanks for your help early on in the project. You helped to push this in the right direction.
    Donadagohvi (Cherokee for "Until we meet again")
    Quote Quote  
  16. You asked for criticisms, and I just couldn't resist.
    "Shut up Wesley!" -- Captain Jean-Luc Picard
    Buy My Books
    Quote Quote  
  17. Rancid User ron spencer's Avatar
    Join Date
    May 2005
    Location
    Ish-ka-bibble
    Search Comp PM
    ok....this is one AWESOME program. I only just discovered it and an playing with it at work. A couple things:

    1. If one enters 6000 for average and 6000 for max bitrate does this mean CBR?

    2. Also, under the audio tab it would be awesome to be able to demux the audio in the AVI file. This way if a person has an official AC-3 encoder or wants to mess with the audio they can. Right now only AC-3 is output. Can this be added? And even if audio is mp3 or 44.1 option to upconvert to 48000 would be there....just a button saying WAV Output

    what do you think?

    thanks
    'Do I look absolutely divine and regal, and yet at the same time very pretty and rather accessible?' - Queenie
    Quote Quote  
  18. Rancid User ron spencer's Avatar
    Join Date
    May 2005
    Location
    Ish-ka-bibble
    Search Comp PM
    in order to do this could you use:

    http://sourceforge.net/projects/wavi-avi2wav/
    'Do I look absolutely divine and regal, and yet at the same time very pretty and rather accessible?' - Queenie
    Quote Quote  
  19. Man of Steel freebird73717's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Smallville, USA
    Search PM
    Thanks for the compliment. And thanks for your comments/wish list as thats the only way I can make this app better.

    To answer your questions.
    1. If one enters 6000 for average and 6000 for max bitrate does this mean CBR?
    Thats almost like cbr. HCenc can't do real cbr. Click here and read hank315's replys. He is the author of HCenc0.22

    2. Also, under the audio tab it would be awesome to be able to demux the audio in the AVI file. This way if a person has an official AC-3 encoder or wants to mess with the audio they can. Right now only AC-3 is output. Can this be added? And even if audio is mp3 or 44.1 option to upconvert to 48000 would be there....just a button saying WAV Output
    I could add a button to extract the audio to wav easily enough.
    wavi is already in use 8)
    Donadagohvi (Cherokee for "Until we meet again")
    Quote Quote  
  20. Rancid User ron spencer's Avatar
    Join Date
    May 2005
    Location
    Ish-ka-bibble
    Search Comp PM
    I had seen Hank's comments yes.....I thought your magic may have changed something somehow.


    Yes...I saw later figured wavi was in use after I posted...but was too hungry to fix my post....lunch time LOL


    A button to save the audio WAV would be awesome....I have a bunch of ADVC100 home move captures that would benefit from this. If you could add that button and save the WAV with same file name as video I would be so appreciative.

    I am surprised I never saw this proggy b4...having so much fun at work here NOT doing work but using your program.


    thanks for making it!!!!
    'Do I look absolutely divine and regal, and yet at the same time very pretty and rather accessible?' - Queenie
    Quote Quote  
  21. Man of Steel freebird73717's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Smallville, USA
    Search PM
    Originally Posted by ron spencer
    I had seen Hank's comments yes.....I thought your magic may have changed something somehow.
    Nope. Hanks code is not open source so only he can improve it. I couldn't even if it was opensource though because he coded hcenc in fortran. I don't know anything about fortran.

    If you could add that button and save the WAV with same file name as video I would be so appreciative.
    No problem at all to do that. Check this thread for future updates.


    I am surprised I never saw this proggy b4...having so much fun at work here NOT doing work but using your program.
    It's listed under "other info" on the hcenc page of videohelp. It doesn't have its own page in the tools section.
    Donadagohvi (Cherokee for "Until we meet again")
    Quote Quote  
  22. Rancid User ron spencer's Avatar
    Join Date
    May 2005
    Location
    Ish-ka-bibble
    Search Comp PM
    I will check for updates thanks.....strange your tool does not have its own Tools page, oh well.

    I am going to show your stuff to some friends and colleagues....great work
    'Do I look absolutely divine and regal, and yet at the same time very pretty and rather accessible?' - Queenie
    Quote Quote  
  23. Rancid User ron spencer's Avatar
    Join Date
    May 2005
    Location
    Ish-ka-bibble
    Search Comp PM
    I notice something....on the first tab where you ask for the resolution, why does one need to choose one? You may not always need to. If my AVI is already 720x480 and I choose 720x480 on that tab, your program will write a resize in the AVISynth script. This is not needed and slows the process down does it not (and performs an uneeded transform on the video data). How about an option to just use the video as input?

    Also, when one chooses the overscan, the script is not square...the addborders may be 32,16,32,16....how about making all 32s so the add borders is square?

    what do you think of this?
    'Do I look absolutely divine and regal, and yet at the same time very pretty and rather accessible?' - Queenie
    Quote Quote  
  24. Rancid User ron spencer's Avatar
    Join Date
    May 2005
    Location
    Ish-ka-bibble
    Search Comp PM
    just to give you an idea of encode time you save....if the lanzcos resize is not in place (not needed if I already have 720x480), then encode time for a DV file I have drops from 132 sec to 90 sec., which is a nice fall.
    'Do I look absolutely divine and regal, and yet at the same time very pretty and rather accessible?' - Queenie
    Quote Quote  
  25. Man of Steel freebird73717's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Smallville, USA
    Search PM
    The avs script that HCbatchGUI creates is basically generic ones used to resize avi. I suppose it wouldn't be to hard for me to add an option to create an avs script without any resize. I'll add this to the next release.

    If you want to use overscan you have to use a resize script because you are sizing the video down then adding borders.

    As far as overscan goes... I basically kiped those figures from fitcd. AFAIK the borders need to be that way to keep proper aspect ratio. If I am wrong someone will correct me.
    Donadagohvi (Cherokee for "Until we meet again")
    Quote Quote  
  26. Rancid User ron spencer's Avatar
    Join Date
    May 2005
    Location
    Ish-ka-bibble
    Search Comp PM
    yes you are right....if someone chooses overscan then the option for no resize must be blacked out. The reverse is also true....if overscan is chosen, then no resize must be blacked out.

    This is necessary though, a resize when not needed does affect video quality, although it may be minimal depending on the type of video.

    thanks!!!

    I think your program is nearing "full maturity" Very nice!!!!
    'Do I look absolutely divine and regal, and yet at the same time very pretty and rather accessible?' - Queenie
    Quote Quote  
  27. Man of Steel freebird73717's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Smallville, USA
    Search PM
    Okay release 13.2 is up.

    Additions

    #Added no resize to auto avisynth script generator.

    #Added Button to export the audio to wav for use in an external audio program

    #Added review template. Useful to review and/or edit previously saved emplates. (this feature was in an older version and I decided it was worth bringing back)


    https://sourceforge.net/projects/hcbatchgui/
    Donadagohvi (Cherokee for "Until we meet again")
    Quote Quote  
  28. Rancid User ron spencer's Avatar
    Join Date
    May 2005
    Location
    Ish-ka-bibble
    Search Comp PM
    This is great!!!!!


    Encoding without the resize option is faster...kudos for that.

    However there is a little "bug". If one chooses no resize, the other options are rightly blocked out. But if a user chooses a radio button for sizes on the first tab and THEN decides to choose no size, the radio button remains even though all the resize options are greyed out. So if you hit generate AVISynth scripts, you will get 2...one without the lanzcos resize and one with it. I think when the no resize button is chosen it should clear all other radio buttons to empty before greying them out.

    Now in terms of the audio export to WAV...thanks for this!!!! However you may want to put a warning in the resample box to choose resample BEFORE hitting the Export to WAV Files button. If one hits export first and then resample and then export again, two scripts are generated for extracting the WAV. Not sure of you can delete script or not in program, warning should be enough for most users I think, unless you can send a reset to all variables in the audio tab when the resample option is chosen...maybe that would be better

    Now on the first tab (Files and Bitrate), there is some empty space under the Reset Application button. How about using that space for "Advanced Options". You could add a few things here IF NEEDED. For example, an option NOT to convert to YV12 could be very useful if the AVI file in question already is in that color space (you can check via GSPOT). This would speed up encoding. Not sure if you agree with advacned options or not, but the option to not convert to YV12 may be useful.


    Sorry for all the writing.....but I am really into your program :P

    Thanks again!!!!!
    'Do I look absolutely divine and regal, and yet at the same time very pretty and rather accessible?' - Queenie
    Quote Quote  
  29. Man of Steel freebird73717's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Smallville, USA
    Search PM
    Originally Posted by ron spencer
    Encoding without the resize option is faster...kudos for that.
    Your welcome!

    However there is a little "bug". If one chooses no resize, the other options are rightly blocked out. But if a user chooses a radio button for sizes on the first tab and THEN decides to choose no size, the radio button remains even though all the resize options are greyed out. So if you hit generate AVISynth scripts, you will get 2...one without the lanzcos resize and one with it. I think when the no resize button is chosen it should clear all other radio buttons to empty before greying them out.
    I didn't think of that. It's easily fixed though.

    Now in terms of the audio export to WAV...thanks for this!!!! However you may want to put a warning in the resample box to choose resample BEFORE hitting the Export to WAV Files button. If one hits export first and then resample and then export again, two scripts are generated for extracting the WAV. Not sure of you can delete script or not in program, warning should be enough for most users I think, unless you can send a reset to all variables in the audio tab when the resample option is chosen...maybe that would be better
    I think I'll just add one more check box. Check one to just extract the wav without resampling it. Check the other to extract the wav and resample it to 48k.

    Now on the first tab (Files and Bitrate), there is some empty space under the Reset Application button. How about using that space for "Advanced Options". You could add a few things here IF NEEDED. For example, an option NOT to convert to YV12 could be very useful if the AVI file in question already is in that color space (you can check via GSPOT). This would speed up encoding. Not sure if you agree with advacned options or not, but the option to not convert to YV12 may be useful.
    I may add the option to not convert to yv12 colorspace. Depends on the amount of free time I have as that will require a lot more work than the other changes.

    Sorry for all the writing.....but I am really into your program :P
    No problem. I appreciate the ideas and input. It really helps to have outside input. I can stare at it and think "It's done" but miss some simple stuff.
    Donadagohvi (Cherokee for "Until we meet again")
    Quote Quote  
  30. Originally Posted by ron spencer
    For example, an option NOT to convert to YV12 could be very useful if the AVI file in question already is in that color space (you can check via GSPOT). This would speed up encoding.
    According to AviSynth documentation
    If the video is already in the specified format, it will be passed through unchanged.
    Have you tested to confirm the process is faster without it, if the video is already in the YV12 colorspace?
    "Shut up Wesley!" -- Captain Jean-Luc Picard
    Buy My Books
    Quote Quote  



Similar Threads