VideoHelp Forum

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Consider supporting us by disable your adblocker or Try ConvertXtoDVD and convert all your movies to DVD. Free trial ! :)
+ Reply to Thread
Results 1 to 8 of 8
Thread
  1. Member
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    United States
    Search Comp PM
    Hi, I have been using Nero Recode to convert files to mp4s so that I can play them on my iPod. The past few days however the audio is faster than the video by say 5 sec. There seems to be no problem when I use Videora, however Videora ipod converter is not as fast as Nero Recode and so does anyone know what the problem could be? Thanks
    Quote Quote  
  2. Mod Neophyte Super Moderator redwudz's Avatar
    Join Date
    Sep 2002
    Location
    USA
    Search Comp PM
    What format are you converting them from? Sync problems can be caused by the audio format, at times VBR audio. You can probably check the original file with Gspot 2.60. If you can find one that encodes without problems and one that doesn't, you should be able to figure out the difference and there may be an adjustment you can make.

    And welcome to our forums.
    Quote Quote  
  3. Member
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    United States
    Search Comp PM
    Thanks for the warm welcome.

    I am converting from AVI and when I opened it up with Gspot there seemed to be no problems. Do you thing changing the audio's bitrate will help?
    Quote Quote  
  4. Mod Neophyte Super Moderator redwudz's Avatar
    Join Date
    Sep 2002
    Location
    USA
    Search Comp PM
    Probably not audio bitrate. Sorry, I'm just guessing as I don't use Recode. If you see nothing different between the videos that work and the ones that don't, then it comes back to Nero.

    Maybe something changed with the program. About all I can suggest is that a program that may have been added is doing something with Nero. The other thought is to uninstall Nero and reinstall it. I would use the Nero Clean Tool for that as it seems to be able to remove Nero remnants better.

    If you knew exactly when the problem started, you might be able to pin it down better. You might try a Windows restore to a time before the problem. But back up important files before you try this.

    And visit the Nero site, if you haven't, to see if this is a problem others have ran into.

    Or one of our members that use Recode may have some better ideas.
    Quote Quote  
  5. Member
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    United Kingdom
    Search Comp PM
    Is this an avi using the divx codec? Was this converted with a VBR for the audio? If so, as already suggested try converting audio to a constant bit rate and not variable (for both original program and recode). I've use recode many times (admittedly not with portable settings) and never had a synch problem - unlike other programs!
    Quote Quote  
  6. Member
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    United States
    Search Comp PM
    Originally Posted by redwudz
    Probably not audio bitrate. Sorry, I'm just guessing as I don't use Recode. If you see nothing different between the videos that work and the ones that don't, then it comes back to Nero.

    Maybe something changed with the program. About all I can suggest is that a program that may have been added is doing something with Nero. The other thought is to uninstall Nero and reinstall it. I would use the Nero Clean Tool for that as it seems to be able to remove Nero remnants better.

    If you knew exactly when the problem started, you might be able to pin it down better. You might try a Windows restore to a time before the problem. But back up important files before you try this.

    And visit the Nero site, if you haven't, to see if this is a problem others have ran into.

    Or one of our members that use Recode may have some better ideas.
    I am gonna try reinstalling Nero. Hopefully that works.

    Also the out of sync issue seems to only happen when I encode 20-30 min shows because when I encode say 1 1/2 hour movies there are no problems, everything is in sync.
    Quote Quote  
  7. Banned
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    United States
    Search Comp PM
    i had the same issues with my audio and video being out of sync with videora, but this tutorial fixes it:

    http://ipodlegends.com/videora-audio-sync-fix/

    You are in breach of the forum rules and are being issued with a formal warning.
    / Moderator Baldrick


    Quote Quote  
  8. Member GMaq's Avatar
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    Canada
    Search Comp PM
    Hi,
    The only time I've ever had sync problems with Nero is when I've used the video trimmer to set the beginning and end points on the file to be encoded. Now I trim/edit with other apps before going to Nero and haven't had any further Sync issues.
    Quote Quote  



Similar Threads